KLASSISKT på Radio Botkyrka (91,6): Schubert och Furtwängler

Ett program av Ingemar Schmidt-Lagerholm på Radio Botkyrka (91,6). Sänt ffg tisdagen den 3 september 2019 klockan 19:00.
INNEHÅLL och LÅTLISTA.

Det verk som här har valts initialt för den klassiska sidan av lokalradion ”Radio Botkyrka” är den stora C-dur symfonin från kvarlåtenskapen hos Franz Schubert. Dessvärre en upptagning som får pukan att hänga utanför orkestern. (Berliner Titania Palast 1954 58m).

Det var ju Robert Schumann som gjorde upptäckten och i gestikulerande ordalag prisade den himmelska längden. Wilhelm Furtwängler anses vara politiskt omstridd. År 1930 uppstod krakel i Berlin kring uppförandet av operan ”Mathis der Maler” av Paul Hindemith. Två böcker ger aspekter: Curt Rieß “Furtwängler: Musik und Politik” (1953) samt Fred Prieberg “Kraftprobe” (1986).

Man kan anföra två tolkningstraditioner för Schubert. Utan alltför många repriser blir durationen omkring 55 minuter. En bra tid, där många av de mest betydande dirigenterna håller sig. Wilhelm Furtwängler, Otto Klemperer, Antal Dorati. Några dirigenter insisterar på att utföra samtliga i partituret anförda repristecken: Jeffrey Tate (1h05), Neville Marriner (1h02).

Wilhelm Furtwänglers relation till världens kanske allra bästa symfoniorkester är speciell. De äldre lokaliteterna vid Bernburger Straße förstördes vid allierad bombning den 30 januari 1944. En ny ”Philharmonie” (Hans Scharoun)  tillkom på 1960-talet.

I S-L