JAZZ på Radio Botkyrka (91,6): John Coltrane

Ett program av Ingemar Schmidt-Lagerholm på Radio Botkyrka (91,6). Sänt ffg måndagen den 19 september 2019 klockan 19:00.

INNEHÅLL och LÅTLISTA

John Coltrane (1926 – 1967) dog i levercancer som fyrtioåring. Kanske var han inom den modernare jazzen den jämte Charlie Parker mest betydande saxofonisten.

Han levde med en stark kristen religiositet vilket ofta avspeglas i verkens titlar. Här står han i sin tradition med gospel och det som hör dit. Morfader likaväl som farfader var församlingspräst (reverend). Efter sin död togs han upp av ”Yardbird Temple” i SanFransisco såsom incarnerad.

Efter ’läroår’ hos storheter som Miles Davis och Thelonius Monk framträdde han mestadels med egen kvartett. Harmoniskt avancerad teknik efter komplicerade brutna ackord. Piano, bas och trummor på samma lyftade nivå. Vad man vet övade han med den allra största flit, när han inte hade spelning. Blixtsnabba löpningar.

Varför så ofta den lugnt flytande ”Green sleeves” på repertoaren? Jag tror han önskade en kontrast. En visa i vaggande sex åttondelar. En trång folklig melodi utan fyrkantighet. Vad handlar visan ”Green sleeves” om? Möjligen är det en grönklädd dam (gröna ärmar) som är åtråvärd men dessvärre avvisande.

  • Green sleeves (6:10)    611102
    McCoy Tyner p, Jimmy Garrison b, Elvin Jones dm
  • Love supreme (Den högsta kärleken)  (47:58)    650726
    Möjligen i gränslandet till det latinska begreppet ”AMOR DEI”. Det vill säga såväl Guds kärlek till mänskligheten som människornas kärlek till Gud.

Total musiktid: 54’58”