Daniel Harding född 1975

En kort notis om dirigenten Daniel Harding. I just ett decennium har han varit chefdirigent i vår Berwaldhall för Sveriges Radios Symfoniorkester. Han har skänkt oss långkantater av Robert Schumann, Bruckners nionde symfoni i två olika versioner m m, medan han nog har varit lite snål med modernare svensk musik.

Foto: Daniel Harding dirigerar här en av världens bästa orkestrar, Wiener Philharmoniker, från Salzburger Festspiele 2012. Blurayskivan (BD) Strauss Ariadne Version Bechtolf löpande på teveskärmen.

Daniel Harding dirigerar här en av världens bästa orkestrar, Wiener Philharmoniker, från Salzburger Festspiele 2012. Blurayskivan (BD) Strauss Ariadne Version Bechtolf löpande på teveskärmen.(Sony Classical)

TEXT: Ingemar Schmidt-Lagerholm

Något försök att få Harding att dirigera opera i Stockholm har veterligen inte förekommit. Ej heller har han varit inbjuden som intervjuobjekt hos Operavännerna. Harding som operadirigent är emellertid varken oerfaren eller oäven.

Sedan VHS-tiden har jag en rulle där Harding    – såsom trettioåring –    på La Scala i Milano (051218) leder Mozarts Idomeneo, konventionellt med mezzo som Idamante, likafullt kompetent.

Det existerar en DVD    – vilken jag dessvärre inte känner –   från 2007 där Harding dirigerar Mahler Chamber Orchester i ”The Turn of the Screw” av Benjamin Britten.  Möjligtvis använder Harding sig av Brittens ursprungliga kammarkorkestrering (1955) för English Chamber Orchestra.

Och i Berwaldhallen har Harding alldeles utmärkt konsertant framfört Verdis Falstaff och därvid exellent repriserat hela den ståtliga slutfugan ”Tutto il mondo è un burla” (Hela världen är ett skämt). Man saknade emellertid textprojektion. Dessvärre desslikes när Harding i svensk TV2 (131116) framförde Benjamin Brittens drygt halvtimmeslånga ”Spring Symphony”  med sin härliga kanonavrundning genom den traditionella  ”Sumer is icumen in”.

Vid festspelen i Salzburg år 2012 gör Daniel Harding en dokumentärt remarkabel insats med urversionen av Straussens Ariadne  – finns på DVD och Bluray (Spiel 1h29 Oper 1h34, inklusive bifall). Låt mig bara säga att jag trivs synnerligen bra med bearbetningen av Sven-Eric Bechtolf   – den ger oss merparten av Straussens tillhöriga arkaiserande (Lully) kammarsvit  ”Bürger als Edelmann”  –   och att det är Jonas Kaufmann som sjunger partiet Bacchus med dess svåra höjdläge.