Asmik Grigorian gästar Kungliga Operan i Stockholm

Den world-wide berömdaste sopransångerskan från Litauen är kanske inte längre Violeta Urmanavičiūė Urmana – som ju för några år sedan gjorde Isolde i Berwaldhallen. Nu finns trettiosexåriga Asmik Grigorian från Vilnius.

I oktober 2017 gästspelar hon med “Manon Lescaut” på Kungliga Operan i Stockholm. Dirigerar gör Marc Soustrot som också är nämnd i den litauiska texten nedan.
(En spekulation som kan innehålla minnesfel: Möjligen var det så att hennes fader såsom tenor en gång uppträdde under en Björlingtävling i Borlänge och då sjöng den aria ur Verdis Maskeradbalen   – ”Ma se m’è forza perderti” – vilken alltid utelämnandes av Jussi.) 

Sopranen Asmik Grigorian sjöng förra hösten titelrollen i Giordanos opera Fedora på Kungliga Operan i Stockholm. I oktober 2017 återkommer hon till Stockholmsorperan i titelrollen i Puccinis opera “Manon Lescaut”. Foto: Morgan Norman © All rights reserved

Asmik Grigorian har tidigare medverkat i nyuppsättningar på Kungliga Operan med Madame Butterfly och Fedora, varvid hennes intensiva tolkningar av titelrollerna gjorde henne till en publikfavorit. “Manon Lescaut” blir nu 2017 en repris från 2005. När den uppsättningen var ny sjöngs titelrollen av Inessa Galante från Riga i Lettland.

Av nedanstående  litauiska text framgår att Asmik Grigorian   – född den 12 maj 1981 i Vilnius –    samarbetar bland annat med dirigenten Marc Soustrot. Vidare anförs de litauiska institutioner där hon har utbildat sig exempelvis även i kördirigering. (Att hon har två barn i olika äktenskap: sonen Nojus född 2002 och dottern Leja född 2016. )

Asmik Grigorian (gimusi 1981 m. gegužės 12 d. Vilniuje) – Lietuvos dainininkė  mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje fortepijono, vėliau chorinio dirigavimo specialybės. 1999 m. įstojo į Lietuvos ir muzikos teatro akademijos dainavimo specialybę, baigė bakalauro, o 2006 m. – magistro studijas. Dainavimo mokėsi pas prof. I. Milkevičiūtę, dalyvavo meistriškumo klasėse pas Gehamą Grigorianą, Vladimirą Prudnikovą, Badri Maisuradzę, A. Pagliazzi, Mirellą Freni.

Koncertavo su Vilniaus kvartetu, Vilniaus kvintetu, Nacionaliniu simfoniniu orkestru, Valstybiniu simfoniniu orkestru, Vilniaus kameriniu orkestru, Maskvos Kremliaus kameriniu orkestru bei Vilniaus savivaldybės Šv. Kristoforo orkestru, dainavo Vilnius City Opera. Dirbo su tokiais dirigentais kaip Gintaras Rinkevičius, Juozas Domarkas, G. Woseda, M. Soustrot, Donatas Katkus, Vytautas Lukočius, Modestas Pitrėnas, Martynas Staškus, Julius Geniušas, Mindaugas Piečaitis, Julian Reynolds, Tadeusz Wojciechowski, Rolf Beck ir kt.

Sūnus Nojus (gim. 2002 m.), buvęs sutuoktinis – operos solistas Giedrius Žalys.[2] Dukra Lėja (gim. 2016 m.), sutuoktinis – režisierius  Vasiliy Barkhatov.