Musikupplevelse på distans

Youtube-video från en konsert i Allhelgonakyrkan i Stockholm sommaren 2020. Anne Sofie von Otter, Bengt Forsberg och Nils-Erik Sparf framför sånger av Beethoven, Lindblad, Geijer och Schubert. Mime Brinkmann spelar en Bach-sats på cello.

Av Astrid Haugland

Under pandemiåret 2020 mobiliserar musiker sina krafter för att nå ut till publiken via digitala medier. Konserter spelas in och streamas såväl direkt som on demand.

Men publiken väntar tålmodigt på att åter kunna närvara på konserter. De har nämligen upptäckt att en konsert uppspelad på dator eller mobiltelefon inte alls ger samma upplevelse som att vara omsluten av publik och musik i en konsertsal, stor eller liten.

Jovisst, man surfar förbi på Youtube och kollar vad som händer och bidrar till statistiken över antal visningar, men mer än några minuters orientering om en konsert blir det sällan. Det avslöjar tittarstatistiken.

Två miljöer som lämpar sig utomordentligt bra för kammarmusik och där det varje år äger rum spännande konserter är Kammarmusikens Vänner i Allhelgonakyrkan i Stockholm och Tumba Bruks Musiksalonger i Tumba i Botkyrka kommun. Båda har under pandemin börjat publicera konserter på egna kanaler på Youtube.

Pianisten David Wärn på Tumba Bruks Musiksalonger avslutade nu i november 2020 sitt stora projekt att i elva konserter spela samtliga Beethovens trettiotvå pianosonater. Det fick bli med en inspelad konsert för tom salong. Det var då jag bestämde mig för att optimera mina möjligheter att njuta av konserter online. Ingredienser: tv, högtalaranläggning och en skön fåtölj.

Om du inte redan har tagit steget att spela upp Youtube-video via tv och högtalaranläggning (eller ett par bra hörlurar) så följer här några tips om hur du kan göra. Har du en så kallad smart-tv så finns sannolikt Youtube-appen redan installerad på den. I annat fall kan den finnas i din digital-box och/eller i din Apple-TV-box om du har en sådan. Själv har jag gjort på två olika sätt med två olika tv-apparater. I det ena fallet är Apple-TV-boxen kopplad via HDMI-kabel till förstärkaren som sedan har HDMI-koppling till tv:n. I det andra fallet finns Youtube-appen på tv:n som är kopplad via ljudutgång till förstärkaren.

När du har hittat till Youtube-appen kan du söka dig fram till önskad kanal och sedan välja bland kanalens inspelningar. Har du ett eget Youtube-konto (och det har du om du har gmail) kan du prenumerera på dina favoritkanaler. Sedan kan du låta tv:n eller digitalboxen få tillgång till Youtube-kontot genom att du loggar in via tv:n. Det behöver du normalt bara göra en gång. I fortsättningen hamnar du på din egen kanal när du väljer Youtube-appen på tv:n och kan bläddra bland dina favoriter.

Nu har jag faktiskt lyssnat på flera konserter i sin helhet och några dessutom två gånger både från Tumba Bruks Musiksalongers och Allhelgonakyrkans Youtube-kanaler.

Mycket nöje med dina musikupplevelser på distans!

Astrid Haugland


Glöm inte att musikerna kan behöva ett lite tillskott till driften av sin verksamhet.

Kammarmusikens Vänner i Allhelgonakyrkan på Youtube
Du kan lämna ett bidrag via Swish (123 116 23 46) eller PlusGiro (4875908-8)

Tumba Bruks Musiksalonger på Youtube
Du kan lämna ett bidrag via Swish (123 548 97 78), bankgiro (312-4757) eller genom att köpa en stödbiljett: https://www.nortic.se/dagny/event/28469

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.